Profielschets nieuwe president Hoge Raad vastgesteld
De Hoge Raad krijgt in 2020 een nieuwe president. Als eerste stap in de aanbevelingsprocedure voor de nieuwe president is een profielschets opgesteld. Hierin zijn niet alleen de eisen voor het presidentschap opgenomen maar het document kan ook worden gezien als een opdracht aan de nieuwe president. Deze profielschets is onlangs door de gerechtsvergadering van de Hoge Raad vastgesteld.
Hoe is de profielschets tot stand gekomen?
Het opstellen van de profielschets was de eerste taak van de adviescommissie benoeming nieuwe president. De adviescommissie staat onder voorzitterschap van een extern lid, Pauline van der Meer Mohr. Verder bestaat de commissie uit drie leden van de Hoge Raad die zich zelf niet beschikbaar stellen voor het presidentschap. De commissie wordt ondersteund door de griffier van de Hoge Raad.
Voor het opstellen van de profielschets heeft de adviescommissie gesproken met alle leden van de Hoge Raad en met de procureur-generaal bij en de directeur bedrijfsvoering van de Hoge Raad. Het ging in deze gesprekken met name over aan welke vereisten de nieuwe president moet voldoen. Daarnaast heeft de commissie ook een aantal externe personen geconsulteerd. Zo is gesproken met de minister voor Rechtsbescherming, een delegatie van de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer, de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, de Nationale ombudsman, de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak en een vertegenwoordiger van de presidenten van de andere gerechten. In de gesprekken is steeds de vraag gesteld welke eisen gesteld moeten worden aan de nieuwe president, ook gelet op de ontwikkelingen die de komende jaren worden verwacht. Al deze gesprekken hebben geleid tot een concept-profielschets die is voorgelegd aan de gerechtsvergadering van de Hoge Raad. De gerechtsvergadering heeft de profielschets op 23 januari jl. definitief vastgesteld.
Vervolg
Inmiddels hebben enkele leden van de Hoge Raad zich kandidaat gesteld voor het presidentschap. De adviescommissie gaat nu opnieuw gesprekken voeren om te onderzoeken welke kandidaat, in het licht van de vereiste profielschets en het vereiste draagvlak binnen én buiten de Hoge Raad, bij uitstek geschikt is om tot president te worden benoemd. Daarna stelt de commissie een vertrouwelijk eindrapport op met een aanbeveling van één naam die door de Hoge Raad aan de minister aanbevolen wordt om tot president te worden benoemd. Dat eindrapport wordt in maart a.s. verwacht. De ministerraad zal de nieuwe president voordragen waarna deze bij koninklijk besluit wordt benoemd.
Meer informatie over de procedure
Meer informatie over het verloop van de procedure tot de benoeming van een nieuwe president, is te vinden in deze infographic (pdf, 1 MB).