Veroordeling wegens medeplegen fatale woningoverval op 86-jarige vrouw in Helmond blijft in stand
De veroordeling door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch van een man wegens het medeplegen van een gewelddadige woningoverval waarbij een 86-jarige weduwe om het leven kwam blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
De zaak
Op 29 augustus 2014 is in Helmond een gewelddadige woningoverval gepleegd waarbij een 86-jarige weduwe om het leven kwam.
Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte samen met twee anderen op zijn initiatief naar het huis van het slachtoffer is gereden om een groot geldbedrag weg te nemen dat daar zou liggen. Het gezamenlijke plan was om in te breken of – als de vrouw thuis bleek te zijn – haar te overvallen. Toen bleek dat het slachtoffer thuis was heeft een van de mededaders met een smoes aangebeld. Eenmaal binnen heeft hij het slachtoffer ernstig mishandeld en haar vervolgens samen met een andere mededader geboeid. De verdachte is in de auto gebleven omdat hij vanwege zijn postuur teveel zou opvallen. Nadat de mededaders met de buit naar buiten kwamen is de verdachte met hen weggereden. Hem is tijdens de rit verteld wat er was gebeurd. Het slachtoffer werd, uren na de overval, zwaargewond en met haar handen vastgebonden aan een tafel, in de woning aangetroffen. Later die dag is zij aan haar verwondingen overleden.
De verdachte is door het hof veroordeeld wegens medeplegen van diefstal met geweld met de dood tot gevolg. Daarnaast heeft het hof in verband met een ander delict bewezenverklaard dat de verdachte een nachtelijke diefstal met braak heeft gepleegd. Het hof heeft aan de verdachte een gevangenisstraf van acht jaar opgelegd.
Belangrijkste cassatieklachten
De advocaat van de verdachte heeft de Hoge Raad gevraagd de uitspraak van het gerechtshof te vernietigen. In cassatie wordt gesteld dat de verdachte geen opzet had op het geweld dat door de mededaders is toegepast op het slachtoffer en dat de dood van het slachtoffer niet aan hem kan worden toegerekend.
Het advies van de advocaat-generaal (AG)
AG Hofstee heeft de Hoge Raad op 11 januari jl. geadviseerd de veroordeling in stand te laten.
Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat deze cassatieklachten niet slagen. Hij heeft deze klachten zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat ze niet tot vernietiging van de uitspraak van het hof kunnen leiden en geen juridische belangrijke nieuwe vragen oproepen.
De veroordeling en de opgelegde straf zijn met het oordeel van de Hoge Raad definitief.