Advies AG aan Hoge Raad: veroordeling wegens onder meer medeplegen brandstichting Telegraafgebouw kan in stand blijven

27 augustus 2024

De veroordeling van een verdachte wegens onder meer het medeplegen van brandstichting bij het Telegraafgebouw op 26 juni 2018 kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

De zaak

De brandstichting gebeurde door met een gestolen Volkswagen Caddy, gevuld met jerrycans met benzine, op het Telegraafgebouw in te rijden. Het pand raakte zwaar beschadigd. De verdachte vluchtte in een Audi die later uitgebrand is teruggevonden.

Het gerechtshof veroordeelde de verdachte voor het medeplegen van deze feiten, een fors aantal vermogensfeiten en het leiding geven aan een criminele organisatie die zich bezig hield met het stelen van auto’s en de heling daarvan. Die auto’s werden daarna geleverd aan mensen die er vervolgens strafbare feiten mee pleegden. Ook werden gestolen/geheelde auto’s afgeleverd met een jerrycan met brandbare vloeistoffen en een aansteker om de auto na gebruik in brand te kunnen steken. Het gerechtshof legde een gevangenisstraf op van elf jaar. De verdachte heeft tegen deze uitspraak beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

Cassatie(klachten)

De advocaat van de verdachte vraagt de Hoge Raad de veroordeling van het hof te vernietigen. In cassatie wordt onder meer geklaagd over de bewezenverklaring van het medeplegen van de diefstal van de Volkswagen Caddy, het medeplegen van de brandstichting bij het Telegraafgebouw, de brandstichting van de Audi en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Advies AG

Volgens de AG slaagt geen van de klachten over de bewezenverklaring van het medeplegen van de diefstal van de Volkswagen Caddy, het medeplegen van de brandstichting bij het Telegraafgebouw en de brandstichting van de Audi. De AG is van mening dat het hof heeft kunnen oordelen dat de verdachte betrokken was bij deze feiten en deze heeft medegepleegd. Het hof heeft dat oordeel genoeg gemotiveerd.

Ook de klacht over de bewezenverklaring van het leiding geven aan een criminele organisatie slaagt volgens de AG niet. Naar de mening van de AG kon het hof oordelen dat het doel van deze organisatie ook was gericht op de voorbereiding van opzettelijke brandstichting en ontploffing.

In verband met de langere duur van de procedure moet de opgelegde gevangenisstraf wat de AG betreft volgens de gebruikelijke maatstaf worden verminderd. Omdat het hof bij de oplegging van gijzeling met betrekking tot de schadevergoedingsmaatregel de bij wet bepaalde totale maximale duur daarvan heeft overschreden, adviseert de AG de Hoge Raad de uitspraak op dat punt aan te passen.

In de zaken tegen twee medeverdachten die door het hof zijn veroordeeld voor het medeplegen van opzetheling van de Audi die later als vluchtauto is gebruikt is eveneens beroep in cassatie ingesteld. Zij kregen 75 dagen gevangenisstraf opgelegd. Ook in deze zaken adviseert de AG de veroordelingen in stand te laten.

Uitspraak Hoge Raad

De uitspraak van de Hoge Raad is (voorlopig) bepaald op 22 oktober 2024.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Publicatie op rechtspraak.nl

ECLI:NL:PHR:2024:821

ECLI:NL:PHR:2024:824

ECLI:NL:PHR:2024:823