Advies AG aan Hoge Raad: de omzetting van de Canadese straf voor de afpersing van Amanda Todd naar een Nederlandse straf kan in stand blijven
De beslissing van de rechtbank tot omzetting van de in Canada opgelegde gevangenisstraf van 13 jaar voor de afpersing van Amanda Todd naar een Nederlandse gevangenisstraf van 6 jaar kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Hofstee de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.
De zaak
Nederlander Aydin C. (hierna: de veroordeelde) werd in 2014 aangehouden in een Nederlandse strafzaak wegens verdenking van onder meer het op grote schaal afpersen van minderjarige meisjes via het internet met seksueel getinte webcambeelden. Een van die slachtoffers betrof de Canadese Amanda Todd. Het meisje plaatste uiteindelijk een filmpje op YouTube waarin ze haar verhaal deed, kort voordat zij op vijftienjarige leeftijd een einde aan haar leven maakte.
De veroordeelde is in 2020 door Nederland uitgeleverd aan Canada voor de vervolging en berechting voor de strafbare feiten aangaande Amanda Todd. Voor de overige feiten is de veroordeelde in Nederland vervolgd en in 2018 onherroepelijk veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 10 jaar en 243 dagen. De veroordeelde is op 14 oktober 2022 in de Canadese strafzaak veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar. Hierna is aan de Nederlandse autoriteiten het verzoek gedaan tot overname van de tenuitvoerlegging van deze straf. Als de Nederlandse rechter zo’n verzoek goedkeurt, dan moet de buitenlandse straf worden omgezet naar een straf die naar Nederlandse maatstaven passend is.
In dit geval heeft de rechtbank het verzoek goedgekeurd en de Canadese straf omgezet in een gevangenisstraf van 6 jaar. De veroordeelde ging tegen deze beslissing in cassatie bij de Hoge Raad.
Cassatieklachten
De advocaten van de veroordeelde vragen de Hoge Raad de omzettingsbeslissing van de rechtbank te vernietigen. In cassatie wordt geklaagd over het oordeel van de rechtbank dat artikel 63 van het Wetboek van Strafrecht (Sr) niet van toepassing is. Artikel 63 Sr bevat regels over de maximale straf die kan worden opgelegd wanneer iemand niet gelijktijdig is berecht voor verschillende strafbare feiten, terwijl dit wel had gekund. Dit is het geval als iemand na een veroordeling tot straf opnieuw wordt schuldig verklaard aan een strafbaar feit dat hij vóór die veroordeling heeft gepleegd. Volgens de advocaten doet deze situatie zich hier voor en had de rechtbank bij het omzetten van de Canadese straf rekening moeten houden met de eerdere Nederlandse veroordeling in 2018. De Canadese straf had dan moeten worden omgezet in 0 dagen omdat in de Nederlandse strafzaak al de maximale straf was opgelegd.
Ook wordt geklaagd over de begrijpelijkheid en de motivering van de beslissing van de rechtbank dat een gevangenisstraf van zes jaar na omzetting passend is.
Tot slot wordt geklaagd dat de redelijke termijn in de cassatiefase is overschreden, omdat de rechtbank het dossier te laat heeft ingestuurd naar de Hoge Raad. Dat zou strafvermindering tot gevolg moeten hebben.
Advies AG
Volgens de AG heeft de rechtbank in dit geval terecht geoordeeld dat artikel 63 Sr niet geldt bij de omzetting van een in het buitenland opgelegde straf naar een Nederlandse straf. De rechtbank hoefde bij de omzetting van de in 2022 opgelegde Canadese straf volgens de AG dan ook geen rekening te houden met de in 2018 in Nederland opgelegde straf. Verder is de beslissing van de rechtbank dat de omzetting van deze Canadese gevangenisstraf naar een gevangenisstraf van zes jaar passend is, volgens de AG niet onbegrijpelijk en ook voldoende gemotiveerd.
Volgens de AG is het dossier inderdaad te laat aan de Hoge Raad toegezonden, maar hoeft dit wat hem betreft niet tot strafvermindering te leiden indien de Hoge Raad uitspraak doet vóór 21 februari 2025.
Uitspraak Hoge Raad
De uitspraak van de Hoge Raad is (voorlopig) bepaald op 28 januari 2025.
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.
Publicatie op rechtspraak.nl
Wilt u nieuwsberichten van de Hoge Raad ontvangen? Abonneer u dan op de nieuwsservice van de Hoge Raad. Met deze nieuwsservice krijgt u automatisch een e-mail zodra een nieuwsbericht op onze website verschijnt. U kunt zelf kiezen welke attendering u wilt ontvangen. Meer informatie vindt u onder ‘Nieuwsservice’ op onze website www.hogeraad.nl.