Stichting Flora & Faunabescherming maakte bij procederen bij bestuursrechter geen misbruik van bevoegdheid door bouwvergunningen in Bloemendalerpolder aan te vechten
Het gerechtshof kon oordelen dat de Stichting Flora & Faunabescherming geen misbruik maakte van bestuursrechtelijke procedures door vergunningen voor de bouw van woningen in de Bloemendalerpolder aan te vechten. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.
De zaak
De zaak gaat over het opleggen van een verbod om te procederen bij de bestuursrechter. De Stichting Flora & Faunabescherming (hierna: de Stichting) voert al jaren procedures tegen besluiten die te maken hebben met de aanleg van de nieuwe woonwijk “Weespersluis” in de Bloemendalerpolder, bestaande uit ongeveer 2750 woningen, verdeeld over 200 hecare woongebied (inclusief parken en waterpartijen) en 100 hectare natuurgebied. In deze zaak gaat het om de verlening van omgevingsvergunningen voor de bouw van 162 woningen. De koop-/aanneemovereenkomsten kunnen worden ontbonden als niet binnen een bepaalde termijn een onherroepelijke omgevingsvergunning wordt verkregen. De kopers van deze 162 woningen hebben hypotheekoffertes gekregen van diverse banken voor de financiering van de koop- en aanneemsom, die dezelfde ontbindende voorwaarde bevatten.
De kopers en de projectontwikkelaars eisten in kort geding dat de Stichting de aangespannen procedures zou intrekken. Volgens hen maakte de Stichting misbruik van procesrecht door tegen beter weten in een kansloos beroep in te stellen tegen de vergunningen voor de bouw van de woningen, terwijl de kopers en de projectontwikkelaars door het niet definitief worden van de vergunningen ernstig gedupeerd werden. De voorzieningenrechter heeft de eis toegewezen. In hoger beroep heeft het hof de eis alsnog afgewezen. Volgens het hof maakte de Stichting geen misbruik van procesrecht en handelde zij niet onrechtmatig jegens de kopers en de projectontwikkelaars door de omgevingsvergunningen juridisch aan te vechten. Het hof overwoog daarbij dat onvoldoende aannemelijk is dat het standpunt van de Stichting kant noch wal raakt of dat de Stichting het belang van de kopers en de projectontwikkelaars onevenredig schaadt.
De kopers en de projectontwikkelaars hebben tegen de uitspraak van het hof cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad.
Advies advocaat-generaal (AG)
De AG heeft de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof te vernietigen.
Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep en laat dus de uitspraak van het hof in stand. De Hoge Raad heeft overwogen dat het standpunt van de Stichting erop neerkomt dat groenvoorzieningen en woongebieden gelijktijdig (parallel) gerealiseerd moeten worden en dat aan die eis niet voldaan wordt omdat de realisatie van groenvoorzieningen ver achterblijft bij die van woongebieden. Het hof heeft volgens de Hoge Raad kunnen oordelen dat dat standpunt niet evident kansloos is, en het hof heeft dit oordeel ook voldoende begrijpelijk gemotiveerd. Verder heeft het hof van belang geacht dat procederen een grondrecht is en dat het van algemene bekendheid is dat bestuursrechtelijke procedures kunnen worden gevoerd over verleende (en nog niet onherroepelijke) vergunningen, dat onzekerheid over het moment waarop die vergunningen definitief worden daar nu eenmaal bij hoort, dat de kopers en de projectontwikkelaars er dan ook niet zonder meer van mochten uitgaan dat de omgevingsvergunningen snel (in maart/april 2022) onherroepelijk zouden worden en dat de voorwaarde in de koop- /aanneemovereenkomsten en de hypotheekoffertes binnen de door hen gewenste periode zou worden vervuld. Hiermee heeft het hof volgens de Hoge Raad zijn oordeel dat niet aannemelijk is dat de Stichting het belang van de kopers en de projectontwikkelaars onevenredig schaadt, toereikend gemotiveerd.
Publicatie op rechtspraak.nl
Wilt u nieuwsberichten van de Hoge Raad ontvangen? Abonneer u dan op de nieuwsservice van de Hoge Raad. Met deze nieuwsservice krijgt u automatisch een e-mail zodra een nieuwsbericht op onze website verschijnt. U kunt zelf kiezen welke attendering u wilt ontvangen. Meer informatie vindt u onder ‘Nieuwsservice’ op onze website www.hogeraad.nl.