De beslissing van het gerechtshof Amsterdam van 10 januari 2023 tot opheffing van het (strafvorderlijk) beslag op een geldtransport vanuit Suriname van 19,5 miljoen euro blijft niet in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Den Haag om opnieuw te worden behandeld en beoordeeld.
De zaak tegen de pakketbezorger die in november 2020 in Wijchen een man doodreed moet opnieuw worden behandeld omdat de pleitnota is zoekgeraakt bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Het zoekraken van de pleitnota is een onherstelbaar verzuim dat moet leiden tot nietigheid van het onderzoek ter zitting en de naar aanleiding daarvan gedane uitspraak van het gerechtshof. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.
Bij de invoering van het Wetboek van Koophandel in 1838 werd de Naamloze Vennootschap (NV) gezien als een vorm van een maatschap, net als de vennootschap onder firma. De maatschap en de vennootschap onder firma hebben geen rechtspersoonlijkheid. In 1901 oordeelde de Hoge Raad uitdrukkelijk dat de NV een rechtspersoon is die zelfstandig aan het rechtsverkeer deelneemt. Dit arrest is vandaag gepubliceerd op www.rechtspraak.nl.
Is navordering mogelijk in het geval de inspecteur bij het vaststellen van de aanslag een schrijf- of tikfout heeft gemaakt? De Hoge Raad oordeelde in 1973 van wel. Volgens de Hoge Raad is navordering mogelijk bij een schrijf- of tikfout die onmiddellijk als zodanig voor de belastingplichtige kenbaar is. Dit oude arrest met de naam Schrijf- of tikfoutarrest is vanaf vandaag online beschikbaar op www.rechtspraak.nl.
De veroordeling van een man wegens de moord op zijn 79-jarige moeder uit Delft op 23 september 2018 en het verbergen van haar lichaam blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.