De Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad start een onderzoek waarbij de vraag centraal staat in hoeverre het Openbaar Ministerie (OM) bij de uitoefening van zijn taak de wettelijke voorschriften, waaronder begrepen verdragsrechtelijke voorschriften, op het gebied van de bescherming van getuigen uitvoert. Eerder deze maand werd al bekend dat de PG zo’n onderzoek overweegt.
Moeten gerechtelijke instanties informatie over civiele procedures verstrekken aan anderen dan partijen? En zo ja, om welke informatie gaat het dan? Die vragen staan centraal in een uitspraak van de Hoge Raad over de betekenis van het beginsel van openbaarheid van rechtspraak en daarmee verband houdende wettelijke bepalingen. De Hoge Raad heeft de uitspraak gedaan naar aanleiding van een vordering tot cassatie in het belang der wet.
De beslissing van de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam dat onteigende houders van achtergestelde obligaties en leningen met betrekking tot SNS Reaal en SNS Bank recht hebben op schadeloosstelling, blijft in stand. Hetzelfde geldt voor de beslissing van de Ondernemingskamer dat de onteigende houders van Core Tier 1 Securities in SNS Reaal geen recht hebben op betaling van een schadeloosstelling. Dat heeft de Hoge Raad vandaag beslist.
Mag een werkgever de afspraken met zijn werknemers over de indexering van hun pensioenaanspraken wijzigen waardoor indexering niet meer onvoorwaardelijk plaatsvindt? Die vraag stond centraal in een zaak waarin de Hoge Raad vandaag uitspraak heeft gedaan.