Het gebruik van een onjuiste tekst bij de beëdiging van een aantal raadsheren en raadsheren-plaatsvervanger in het gerechtshof ’s-Hertogenbosch leidt niet tot vernietiging van de uitspraken in de zaken die deze raadsheren (mee) hebben behandeld en beslist. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld n.a.v. twee vorderingen tot cassatie in het belang der wet; één in een strafzaak en één in een belastingzaak.
De vrijspraak van een vrouw wegens groepsbelediging tijdens een demonstratie van Pegida op 11 oktober 2015 in Utrecht blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
Mag een ongehuwde vrouw van 30 jaar of ouder als ingezetene stemmen? Die vraag speelde in cassatie bij de Hoge Raad in het jaar 1883. Aletta Jacobs verzocht de Hoge Raad om artikel 3 van de Kieswet 1850 zo te interpreteren, dat ook een ongehuwde vrouw van 30 jaar of ouder als ‘ingezetene’ mocht stemmen. De Hoge Raad wees dat verzoek af. Sinds vandaag staat deze oude uitspraak online op www.rechtspraak.nl.
De veroordeling en strafoplegging wegens de stelselmatige mishandeling van tien kinderen door hun vader blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De bewezenverklaring van het in hulpeloze toestand laten van deze kinderen door de moeder, blijft niet in stand. Die zaak moet opnieuw worden behandeld en beoordeeld door het gerechtshof.
Met ingang van 1 januari 2023 start de Hoge Raad met het verplicht digitaal procederen in alle zaken waarvan de strafkamer van de Hoge Raad als cassatierechter kennisneemt. De verplichting tot digitaal procederen vloeit voort uit de wet.