Kan de rechter op basis van de Wet verplichte gezondheidszorg (Wvggz) verplichte anticonceptie als een vorm van gedwongen zorg opleggen? Die vraag moet volgens advocaat-generaal (AG) Lückers ontkennend worden beantwoord. Dat staat in een advies aan de Hoge Raad, een zogenoemde conclusie, dat vandaag is uitgebracht in de eerste zaak die hierover aan de Hoge Raad is voorgelegd.
Er is parkeerbelasting verschuldigd wanneer een hybride auto is geparkeerd op een laadplek voor elektrische voertuigen en is aangesloten op een laadpaal maar niet (meer) wordt opgeladen. In zo’n geval is geen sprake van parkeren met een ander doel dan het opladen van een accu. Daarom moet (nog steeds) parkeerbelasting worden betaald. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
De strafoplegging wegens de mishandeling van tien van de negentien kinderen door hun vader dan wel de bewezenverklaring van het in hulpeloze toestand laten van deze kinderen door de moeder, kan niet in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Spronken de Hoge Raad in haar conclusies van vandaag.
Heeft een patiënt die wegens een vermeende fout een ziekenhuis aansprakelijk heeft gesteld recht op inzage in een medisch advies dat in opdracht van de aansprakelijkheidsverzekeraar is opgesteld? Advocaat-generaal (AG) Hartlief vindt van niet. Dat staat in een vordering cassatie in het belang der wet die vandaag is ingediend.
Dinsdag 19 juli jl. bracht het gerechtshof ’s-Hertogenbosch naar buiten dat een aantal raadsheren van dat hof niet op de juiste manier is beëdigd. Bij het afleggen van de ambtseed is volgens het hof niet de juiste tekst gebruikt. Daarbij merkte het hof op dat het ging om raadsheren in het strafrecht en in het belastingrecht. De procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad, Edwin Bleichrodt, is voornemens in een of meer onherroepelijk geworden zaken een vordering cassatie in het belang der wet in te stellen.