De beslissing van de rechtbank van januari 2019 om de beslagen te handhaven in de zaak tegen de oprichter van Stichting Loterijverlies (hierna: Loterijverlies) en enkele aan hem gekoppelde BV’s blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
De vrijspraak van de ouders wegens betrokkenheid bij de dood van hun acht maanden oude zoontje in Arnhem in 2010 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Vegter de Hoge Raad in zijn conclusies van vandaag.
Met ingang van 15 april 2020 wordt het mogelijk om bij de belastingkamer van de Hoge Raad digitaal te procederen in zaken waarin cassatieberoep wordt ingesteld tegen uitspraken van rechtbanken, gerechtshoven, de Centrale Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven en van Caribische gerechten die zijn gedaan op of na die datum.
Er is wel hoger beroep mogelijk tegen een beslissing tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf wegens een nieuw strafbaar feit, ondanks dat dat niet meer expliciet in de (nieuwe) wet (USB) staat. Dat staat onder meer in de vordering tot cassatie in het belang der wet van advocaat-generaal (AG) Bleichrodt die vandaag is ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Gelderland.
In de Wet-DNA onderzoek bij veroordeelden wordt geen onderscheid gemaakt tussen meerderjarigen en minderjarigen bij de opname van DNA-profielen in de DNA-databank na een veroordeling voor een strafbaar feit. De rechter behoort bij de beoordeling van een bezwaarschrift tegen de opslag van een DNA-profiel de minderjarigheid van de veroordeelde mee te wegen als bijzondere omstandigheid waaronder het misdrijf is gepleegd. Dat is de conclusie van de vordering tot cassatie in het belang der wet van advocaat-generaal (AG) Spronken die vandaag is ingesteld naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank Gelderland.