Bij het stellen van bijzondere voorwaarden aan een voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) van een gedetineerde veroordeelde voldoet het Openbaar Ministerie (OM) grotendeels aan de daaraan gestelde wettelijke vereisten.
Er zijn geen aanwijzingen dat het Openbaar Ministerie (OM) bij de uitvoering van zijn taak in het stelsel van getuigenbescherming in zijn algemeenheid onvoldoende invulling geeft aan zijn zorgplicht voor de bescherming van getuigen. Wel is onder meer gebleken dat een aantal procedurele voorschriften niet wordt nageleefd, dat leningen worden verstrekt zonder dat op terugbetaling gerichte inspanningen worden verricht en dat de dossiervorming ontoereikend is.
Namens de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad willigt advocaat-generaal (AG) Aben deels het verzoek tot nader onderzoek in van advocaten Knoops en Knoops in de zaak tegen een man, Joseph M. (hierna: M.), die tot levenslang is veroordeeld wegens oorlogsmisdrijven in Rwanda in 1994.
De veroordeling van een verdachte wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Larserdreef in Lelystad eind november 2019 waarbij een opa en zijn kleinzoon om het leven kwamen en de vrouw van het mannelijke slachtoffer zwaargewond raakte, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Paridaens de Hoge Raad in haar conclusie van vandaag.
De veroordeling van Willem Holleeder wegens het opdracht geven tot liquidaties, poging tot moord en zware mishandeling, en wegens deelneming aan een criminele organisatie die zich bezighield met dit soort misdrijven, blijft in stand. Dat geldt ook voor de door het hof opgelegde levenslange gevangenisstraf. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.