Kunnen aanstaande echtgenoten voorafgaande aan het huwelijk bij huwelijkse voorwaarden het recht op partneralimentatie in geval van echtscheiding uitsluiten? De Hoge Raad beantwoordt deze vraag in een uitspraak van vandaag ontkennend. De Hoge Raad is, in lijn met eerdere rechtspraak, van oordeel dat dergelijke afspraken nietig zijn.
De veroordeling van een man wegens doodslag op de ex-man van zijn vriendin, brandstichting en drugsbezit in januari 2019 in Meerlo, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.
Blijven de door het Provinciaal Geregtshof van Friesland opgelegde eerste levenslange gevangenisstraffen na de afschaffing van de doodstraf in 1870 in stand? Die vraag speelde in cassatie bij de Hoge Raad in het jaar 1871. Twee van de drie verdachten, een vader en een neef, veroordeeld voor betrokkenheid bij de zogenoemde ‘dubbele roofmoord van Nijega’ vroegen de Hoge Raad de veroordelingen te vernietigen. De Hoge Raad verwierp de cassatieberoepen en daarmee werden de opgelegde eerste levenslange gevangenisstraffen na afschaffing van de doodstraf definitief. Sinds vandaag staat deze oude uitspraak online op www.rechtspraak.nl.
Mag belastingrente worden berekend over een bedrag en over een periode waarin de Belastingdienst vanwege de betaling van een eerdere voorlopige aanslag al beschikte over het te betalen belastingbedrag? Deze vraag wordt in een arrest van de Hoge Raad van vandaag ontkennend beantwoord.
De zaak tegen een verdachte van het medeplegen van de levensberoving van een 72-jarige bewoner van een verzorgingstehuis in Tegelen moet op het punt van de oplegging van de straf en tbs-maatregel opnieuw worden behandeld. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.