Het herzieningsverzoek in de zaak tegen de veroordeelde voor de moord op Louis Sévèke moet ongegrond worden verklaard. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Aben de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag. In een herzieningsprocedure kunnen nieuwe aanwijzingen (nova) voor de onjuistheid van een veroordeling, waar de rechter niet eerder mee bekend was, worden ingebracht. Bovendien moet het ernstige vermoeden bestaan dat de rechter tot een andere uitspraak zou zijn gekomen (bijvoorbeeld: geen veroordeling) als hij indertijd wél op de hoogte was geweest van deze nieuwe gegevens. De AG vindt dat van zo’n novum in deze zaak geen sprake is.
Naar aanleiding van een prejudiciële vraag van de rechtbank Amsterdam aan de Hoge Raad over de reikwijdte van de nieuwe ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ heeft advocaat-generaal De Bock vandaag een advies aan de Hoge Raad uitgebracht. Het gaat in deze prejudiciële procedure over de vraag of de vorderingen van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds over achterstallige pensioenpremies buiten de reikwijdte van de WHOA vallen. Volgens AG De Bock moet deze vraag bevestigend worden beantwoord.
De beslissing van het gerechtshof Den Haag waarbij de vordering in kort geding van Stichting Viruswaarheid.nl tot buitenwerkingstelling van de landelijke avondklok is afgewezen, kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) in buitengewone dienst Langemeijer de Hoge Raad in zijn conclusie, die vandaag is gepubliceerd.
De veroordeling van ‘politiemol’ Mark M. wegens het schenden van een ambtsgeheim, computervredebreuk, ambtelijke omkoping, gewoontewitwassen en het voorhanden hebben van valse paspoorten blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.
De Hoge Raad heeft vandaag in een zaak tussen een vastgoedonderneming en de gemeente Montferland geoordeeld over de vraag: mag de overheid een perceel grond exclusief aan één partij te koop aanbieden of moet het alle gegadigden een kans bieden om het perceel te kopen?