Toezicht op het Openbaar Ministerie

De procureur-generaal bij de Hoge Raad kan de minister van Justitie en Veiligheid informeren over het feit dat naar zijn oordeel het Openbaar Ministerie (OM) bij de uitoefening van zijn taak de wettelijke voorschriften niet naar behoren handhaaft of uitvoert. In het kader van deze taak heeft de procureur-generaal verschillende thematische onderzoeken gedaan naar de wijze waarop het OM zijn taken uitvoert, waarbij de aandacht telkens uitging naar de juridische kwaliteit van de onderzochte taak.

In het verslagjaar zijn twee onderzoeken afgerond, waarin eindrapportages zijn verschenen. De procureur-generaal heeft de beide rapporten in het verslagjaar aan de minister van Justitie en Veiligheid aangeboden.

Toezichtrapport ‘Onderzoek in een geautomatiseerd werk’

De hoofdvraag van het onderzoek is of de wijze waarop het OM invulling geeft aan de bevoegdheid tot onderzoek in een geautomatiseerd werk voldoet aan de daarvoor geldende wettelijke voorschriften en de beginselen van proportionaliteit, subsidiariteit en behoorlijkheid, en of het toezicht op de uitvoering daarvan toereikend is.

Zie: https://www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2022/november/hacken-opdracht-gaat-grotendeels-volgens-regels-wel-ruimte-verbetering/

Toezichtrapport ‘Buiten de rechter OM’

De hoofdvraag van het onderzoek is of het OM bij het uitvaardigen van de OM-strafbeschikking de toepasselijke wettelijke voorschriften naar behoren naleeft.
De procureur-generaal heeft al eerder onderzoek gedaan naar de OM-strafbeschikking.

Zie: https://www.hogeraad.nl/actueel/nieuwsoverzicht/2022/november/nieuw-toezichtrapport-strafbeschikking/

In 2022 is verder een onderzoek gestart waarbij de hoofdvraag luidt of het OM bij het stellen van bijzondere voorwaarden aan voorwaardelijke invrijheidstelling de  wettelijke voorschriften naleeft en in overeenstemming met de geldende rechtsbeginselen handelt. De onderzoeksresultaten worden in 2023 verwacht.