Organisatie
De organisatie van de Hoge Raad is een rechterlijke organisatie (art. 2 Wet op de rechterlijke organisatie) en bestaat uit drie zelfstandige onderdelen: de Hoge Raad, het parket bij de Hoge Raad en de directie bedrijfsvoering. De drie onderdelen samen vormen de gemeenschappelijke organisatie van de Hoge Raad.
Op 31 december 2024 bestond de Hoge Raad uit de president, 6 vicepresidenten, 28 raadsheren en 3 raadsheren in buitengewone dienst. Ook is bij de Hoge Raad een griffier werkzaam. Op die datum werkten bij het parket bij de Hoge Raad: de procureur-generaal, de plaatsvervangend procureur-generaal, 23 advocaten-generaal en 2 plaatsvervangend advocaten-generaal. Binnen de directie bedrijfsvoering waren op dat moment 232 medewerkers werkzaam.
De directie bedrijfsvoering van de Hoge Raad zorgt voor de ondersteuning van de leden van de raad en het parket en de inrichting van de gemeenschappelijke organisatie. De directie bedrijfsvoering zorgt voor de wetenschappelijke, juridische en administratieve ondersteuning van de leden van de raad en het parket, ingedeeld naar de drie sectoren civiel recht, strafrecht en belastingrecht, en van de twee kabinetten die de president en de procureur-generaal ondersteunen. Daarnaast is de directie bedrijfsvoering van de Hoge Raad verantwoordelijk voor onder andere het beheer van de financiën, ICT, kennismanagement, interne (facilitaire) zaken, veiligheid, personeelszaken en communicatie. De directie stelt bij het invulling geven aan deze taken de volgende onderwerpen centraal:
- De Hoge Raad als werkgever;
- Toekomstbestendige IT voorziening;
- Kennis, data en nieuwe technologieën in en voor de (cassatie)rechtspraak; en
- Integrale beveiliging en (informatie)veiligheid.
Hierna doet de directie bedrijfsvoering aan de hand van enkele thema’s en ontwikkelingen verslag van de samenwerking en interactie binnen de organisatieonderdelen in het jaar 2024.
Goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap is een belangrijke taak van de directie bedrijfsvoering van de Hoge Raad om invulling te kunnen geven aan het primaire proces. Immers, de kwaliteit van de cassatierechtspraak wordt in sterke mate bepaald door de medewerkers. De organisatie van de Hoge Raad werkt voortdurend aan het versterken van een interne cultuur waarin in gelijkwaardigheid wordt samengewerkt en diversiteit en ontwikkeling en opleiding worden gestimuleerd. Het bieden van een fysiek en sociaal veilige werkomgeving is een belangrijk uitgangspunt. Het is van belang dat iedereen zich thuis kan voelen bij de Hoge Raad. Dat er ruimte is voor diverse invalshoeken en dat iedereen mee kan doen. In 2024 is een plan van aanpak opgesteld met betrekking tot diversiteit en inclusie om dit onderwerp goed in te bedden in de organisatie. Zo is over dit thema een lezing georganiseerd tijdens de Kennisweek in 2024, hebben er diverse koffiegesprekken plaatsgevonden en heeft er een pilot wervingstrainingen plaatsgevonden. In 2024 is ook de periodiek terugkerende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) opgestart, in afstemming met de Ondernemingsraad. De concrete uitwerking hiervan zal zijn weerslag vinden in 2025 en verder.
Arbeidsmarkt
Continue aandacht voor werving is gezien de krapte op de arbeidsmarkt essentieel. Vanuit diverse invalshoeken is in de organisatie onderzocht hoe de Hoge Raad als werkgever zichtbaar, aantrekkelijk en modern kan blijven, nu en in de toekomst. Het afgelopen jaar is een aantal stappen gezet om de werving van medewerkers te optimaliseren. Zo is er een bescheiden communicatiecampagne gevoerd met wervingsadvertenties in vakbladen en sociale media. Daarnaast zijn er vaste wervingsmomenten geïntroduceerd om het wervingsproces steviger in te bedden in de organisatie, alsook naar buiten toe. De webpagina’s over het werken bij de Hoge Raad zijn opnieuw samengesteld en breder toegankelijk gemaakt.
Digitalisering
De wereld is voortdurend in beweging, ook op het terrein van digitalisering. Het is van belang voor de Hoge Raad om kennis te nemen van nieuwe (data)technologieën die mogelijk impact hebben op het werkproces binnen de Hoge Raad. Door continue aandacht te hebben voor dergelijke ontwikkelingen blijft de Hoge Raad zich voorbereiden op de toekomst. Daarbij werkt de Hoge Raad voortdurend aan de verbetering van de gedigitaliseerde systemen, zodat deze toekomstbestendig zijn. Er wordt in kaart gebracht welke (data)technologieën er zijn en hoe die de organisatie kunnen versterken. Onderdeel hiervan is de pilot pseudonimisering van de arresten en conclusies. Voor het onderdeel mijlpaalarresten is dit eind vorig jaar succesvol afgesloten. Met ingang van vrijdag 1 november jl. is (bepaalde) informatie over de zaken die aanhangig zijn bij de civiele kamer van de Hoge Raad voor een ieder digitaal toegankelijk. Dat gebeurt door middel van een lijst met de lopende civiele zaken op onze website.
Veiligheid
Internationale en nationale ontwikkelingen vereisen voortdurende aandacht voor veiligheid, waaronder zowel fysieke veiligheid als IT- en informatieveiligheid. Integrale beveiliging heeft als doel de continuïteit van de cassatierechtspraak optimaal te waarborgen, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende perspectieven. Het draait daarbij om het vinden van een goede balans tussen het treffen van maatregelen tegen mogelijke en daadwerkelijke bedreigingen enerzijds, en het waarborgen van gebruiksvriendelijkheid, transparantie en toegankelijkheid van de cassatierechtspraak anderzijds. Indien relevant voor de functie volgen medewerkers weerbaarheidstrainingen. Daarnaast wordt van medewerkers verwacht dat zij constant bewust omgaan met hun gedrag op het gebied van informatie- en IT-veiligheid. De Hoge Raad heeft hiervoor een iBewust-campagne opgestart. Op diverse manieren worden medewerkers geattendeerd op informatie- en IT-veiligheid. Er is in 2024 een escaperoom opgezet voor medewerkers, waarin ze op een interactieve manier dit onderwerp konden verkennen.
Duurzaamheid
De Hoge Raad blijft stappen zetten om zijn ecologische voetprint te verminderen. Het streven is om klimaatneutraal te zijn. In de organisatie wordt periodiek aandacht besteed aan interne successen op het gebied van duurzaamheid, zodat medewerkers worden geïnformeerd en geïnspireerd. Het gebouw van de Hoge Raad wordt bijvoorbeeld verwarmd en gekoeld door middel van warmte- en koudeopslag. In de zomer wordt warmte onttrokken aan het gebouw en de omgeving en in de grond opgeslagen. In de winter wordt die warmte weer opgepompt. ’s Zomers gebeurt dit andersom. Er is geen sprake van direct gebruik van fossiele brandstoffen. De elektriciteit die hiervoor wordt gebruikt heeft een groene oorsprong. Daarnaast wordt onder meer ingezet op duurzaamheid binnen het bedrijfsrestaurant. Voedselverspilling wordt zoveel mogelijk tegengegaan en afvalscheiding wordt actief gestimuleerd.
Kennismanagement
De Hoge Raad beschikt over een uitgebreid kennismanagementsysteem waarin diverse juridische bronnen zijn samengebracht om het werk van raad en parket te ondersteunen. Middels het ontwikkelen en gebruik van diverse automatiseringstools worden ondersteunende processen vereenvoudigd. Het Kennisplein van de Hoge Raad geeft toegang tot juridische content en ondersteunt daarmee het primaire proces. Dit jaar zijn diverse aanpassingen doorgevoerd om het Kennisplein moderner en gebruiksvriendelijker te maken.
Communicatie
De Hoge Raad speelt als hoogste rechter op het gebied van civiele zaken, strafzaken en belastingzaken zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol. De agenda wordt mede bepaald door de kennisuitwisseling met nationale en internationale organisaties, onder andere via werkbezoeken. De Hoge Raad publiceert vrijwel alle conclusies en arresten. Omdat het van belang is dat deze niet alleen voor juristen, maar ook voor de bredere samenleving toegankelijk en begrijpelijk zijn, worden nieuwsberichten gepubliceerd. Het afgelopen jaar zijn er weer oude arresten gepubliceerd, inclusief de bijbehorende conclusies indien voorhanden of indien genomen. In totaal zijn er in 2024 meer dan 300 oude arresten gepubliceerd op rechtspraak.nl. Dit zijn arresten van vóór het jaar 2000. Tot slot wordt er jaarlijks een open dag georganiseerd waarbij met geïnteresseerden onder meer wordt gesproken over de betekenis van de Hoge Raad in de samenleving.
Bovenstaande thema’s zullen ook in 2025 onderdeel uitmaken van de agenda.
- Voorwoord
- De Hoge Raad in de samenleving
-
Een zaak van begin tot eind
-
De Hoge Raad
- Contacten met de wetgever
-
Het parket bij de Hoge Raad
- Cassatie in het belang der wet
- Herziening
- Schorsing en ontslag van rechters en disciplinaire maatregelen
- Strafrechtelijke vervolging van bewindspersonen of Kamerleden
- Toezicht op het Openbaar Ministerie
- Toezicht verwerking persoonsgegevens gerechten en parket bij de Hoge Raad
- Externe klachtzaken
- Interne klachtzaken
- Aanwijzen gerecht
- Betekening van exploten
- Overige correspondentie
- Samenstelling parket 31-12-2024
-
Bedrijfsvoering
-
Annual report
- The Supreme Court and society
- The Supreme Court
- The Civil Division
- The Criminal Division
- The Tax Division
- Law of the European Union
- The Fourth Division
- Complaints and other correspondence
- Contacts with the legislator
- The Procurator General’s Office at the Supreme Court
- Cassation in the interest of the law
- Review
- Supervision of the Public Prosecution Service (OM)
- External complaint cases
- Other correspondence