Toezicht op het Openbaar Ministerie

De procureur-generaal bij de Hoge Raad kan de minister van Justitie en Veiligheid informeren over het feit dat naar zijn oordeel het Openbaar Ministerie (OM) bij de uitoefening van zijn taak de wettelijke voorschriften niet naar behoren handhaaft of uitvoert. In het kader van deze taak stelt de procureur-generaal (veelal thematische) onderzoeken in naar de wijze waarop het OM zijn taken uitvoert. Daarbij gaat de aandacht telkens uit naar de juridische kwaliteit van de onderzochte taak.

In 2024 zijn drie onderzoeken afgerond, waarin eindrapportages zijn verschenen. Twee onderzoeken waren thematisch van aard, het derde onderzoek was een incidentenonderzoek. De procureur-generaal heeft de rapporten in het verslagjaar aan de minister van Justitie en Veiligheid aangeboden.

Toezichtrapport ‘Zorgplicht en getuigenbescherming’

In het toezichtrapport met de titel ‘Zorgplicht en getuigenbescherming’ stond de vraag centraal of het OM bij het uitoefenen van zijn taak op het gebied van het beschermen van getuigen en hun naasten die (mogelijk) vallen onder het stelsel getuigenbescherming de wettelijke voorschriften naar behoren handhaaft en uitvoert. In het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat het OM bij de uitvoering van zijn taak in zijn algemeenheid onvoldoende invulling geeft aan zijn zorgplicht voor de bescherming van getuigen. Wel is onder meer gebleken dat een aantal procedurele voorschriften niet wordt nageleefd, dat leningen worden verstrekt zonder dat op terugbetaling gerichte inspanningen worden verricht en dat de dossiervorming ontoereikend is.

Lees hier het toezichtrapport.

Toezichtrapport ‘Bijzondere voorwaarden bij V.I.’

In het toezichtrapport ‘Bijzondere voorwaarden bij V.I.’ is onderzocht of het OM bij het stellen van bijzondere voorwaarden aan een voorwaardelijke invrijheidstelling aan de wettelijke vereisten voldoet. Geconstateerd is dat dit grotendeels het geval is. Incidenteel zijn er echter bijzondere voorwaarden aangetroffen die onvoldoende duidelijk zijn omschreven of niet noodzakelijk zijn. Ook ontbreekt een duidelijk kader voor de vraag wat onder toezicht op de naleving van de voorwaarden moet worden verstaan en welke beslissingen het OM tijdens dat toezicht aan de reclassering kan overlaten.

Lees hier het toezichtrapport.

Toezichtrapport ‘Met zorg aangepakt?’

Het derde toezichtrapport dat in 2024 aan de minister is aangeboden, betreft een incidentenonderzoek naar het handelen van het OM voorafgaand aan een steekincident in een supermarkt aan de Turfmarkt in Den Haag op 20 juni 2023. Dit onderzoek is het eerste incidentenonderzoek dat de procureur-generaal in aanvulling op een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid heeft ingesteld. In het rapport is geconcludeerd dat niet alle informatie over het justitiële verleden van de verdachte was vermeld op de justitiële documentatie (het strafblad) van de verdachte. Verder is geconstateerd dat de uitwisseling van informatie binnen het OM kan worden verbeterd en dat de communicatie tussen het OM en het gevangeniswezen aandacht behoeft. Individuele medewerkers van het OM die betrokken waren bij strafrechtelijke onderzoeken tegen de verdachte hebben, met de kennis waarover zij toen beschikten, niet onredelijk gehandeld.

Lees hier het toezichtrapport.

Aanbieding toezichtrapport
Aanbieding van het toezichtrapport 'Met zorg aangepakt?' aan de minister

Lopend onderzoek

In 2024 is verder uitvoering gegeven aan het in 2023 gestarte onderzoek naar het seponeren van strafzaken door het OM en of het OM bij deze taak de toepasselijke wettelijke voorschriften naar behoren naleeft. De onderzoeksresultaten worden in 2025 verwacht.