Johan van Oldenbarnevelt
Johan van Oldenbarnevelt was raadpensionaris, ook wel: landsadvocaat, van de Staten van Holland. Daarmee was hij de belangrijkste politicus was van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Na de moord op Willem van Oranje (ook afgebeeld op dit schilderij), zette Van Oldenbarnevelt zich ervoor in dat de tweede zoon van Willem van Oranje, Maurits van Nassau, het hoogste gezag over de Staten van Holland zou krijgen. Dat gebeurde ook.
De samenwerking tussen Van Oldenbarnevelt en Maurits was de eerste jaren succesvol. Dit veranderde tijdens het Twaalfjarig Bestand: een periode van wapenstilstand met de Spanjaarden. Er ontstond een conflict tussen Van Oldenbarnevelt en Maurits.
Omdat het conflict steeds verder escaleerde, liet Van Oldenbarnevelt de Scherpe Resolutie aannemen. Daarmee kregen stadsbesturen het recht om hun eigen huurlegers op te zetten. Maurits beschouwde dit als een inbreuk op zijn gezag. Hij pleegde een staatsgreep. Van Oldenbarnevelt werd gearresteerd, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.